Voorlichting 10. Horeca en facilitair leidinggevende 

De horeca is een dynamische bedrijfstak. De consument en markt stellen steeds hogere eisen waar goed op moet worden ingespeeld. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Recente ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld: professionalisering van het beroep gastheer/-vrouw, nieuwe kooktechnieken en de toegenomen belangstelling voor gezonde en aangepaste voeding. De branche kent verschillende soorten bedrijven. Met een horecaopleiding kun je werken bij cafés, restaurants, hotels, congrescentra, cateringbedrijven en discotheken, maar ook bij instellingen als scholen, kantoren, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Horeca is meer dan koken en serveren. Inkoop, administratie, personeelsbeleid, sales en public relations zijn gebieden waar je ook mee te maken krijgt. Het Nederlandse horecaonderwijs staat internationaal hoog aangeschreven, waardoor je volop mogelijkheden hebt in het buitenland.

Voorlichter: MBO Amersfoort

Voorlichting 11. Bakkerijopleidingen

Niveau 2, 3 en 4 BOL/BBL

Bakkers weten van aanpakken en doorpakken. Oftewel, werk je in de Bakkerij & Patisserie dan heb je de nodige discipline. Creativiteit is minstens zo’n belangrijke eigenschap. Van ambachtelijk brood tot verse croissants, van bonbon tot luxe bruidstaart; als bakker of patissier bedenk en bak je de mooiste producten.

Bakkers zijn vroege vogels. Al voordat de hanen kraaien, steken broodbakkers hun handen flink uit de mouwen. Wil je werken als bakker dan is een goede wekker dus belangrijk. Ook patissiers hebben oog voor de klok, want bijvoorbeeld een bruidstaart moet op tijd klaar zijn voor de grote dag.

Als bakker ben je creatief, zelfstandig en steek je graag je handen uit de mouwen. Je leert alles over bereiden, decoreren en verpakken van bakkerijproducten. Je leert zelfstandig te bereiden via vaste recepten. Je krijgt kennis over ingrediënten en receptuur, maar ook over wetten, hygiëne en voedselveiligheid. 

Voorlichter: Deltion

Voorlichting 12. Luchtvaartdienstverlening

Niveau 4 BOL/BBL

De luchtvaartdienstverlener werkt in een vliegtuig of op de luchthaven, als medewerker bij het cabine- of bij het passagepersoneel. Het cabinepersoneel (zoals stewards, stewardessen en pursers) wijst de gasten hun stoel, geeft instructies over wat te doen in noodsituaties, serveert tijdens de vlucht hapjes en drankjes, verkoopt tax-free artikelen en stelt mensen met vliegangst gerust. Het passagepersoneel verzorgt onder meer het inchecken aan de balie, assisteert bij de self check-in, en begeleidt de passagiers naar de gate en het vliegtuig.

Voorlichter: MBO Amersfoort

Voorlichting 13. Toerisme en recreatie

Niveau 3 en 4, BOL

De toerisme & recreatie branche is voortdurend in beweging. Steeds meer mensen gaan er voor een korte of langere tijd tussenuit. Hierbij kun je denken aan dagtrips, outdooractiviteiten en langere vakanties. In de toeristische recreatieve sector kun je met een mbo-diploma veel verschillende soorten werk doen. Online reizen verkopen, rondleidingen verzorgen, animatieprogramma’s opzetten voor internationale campings, receptiewerk, leiding geven aan teams, en nog veel meer. In deze branche zijn vele organisaties actief. Te denken valt aan campings, hotels, groepsaccommodaties, outdoorbedrijven, evenementenbureaus, bungalowparken en wellness-centra in binnen- en buitenland. Werk je graag met mensen, ben je ondernemend en dienstverlenend ingesteld? Dan is een baan in de toerisme- of de recreatiebranche misschien wel iets voor jou.

Voorlichter: Mbo Amersfoort